lördag 30 mars 2013

På loppis i Sundsvall

Idag tog jag svärmor och svägerskan en kort sväng för att se om det fanns någon öppen loppis. Det är ju en sådan där helg när man gärna vill ta en tur men det är svårt att veta om de som brukar ha öppet har det. Jag försökte titta på nätet och ringde upp några loppisar för att höra. Den enda som svarade var Magasinet och det var också den loppisen som var öppen av de tre vi besökte.

Det fanns mycket prylar där och inte dåliga priser. Helt ok enligt mig. Svärmor hittade en kruka och jag hittade två roliga ansiktskoppar, två 50-tals assietter, tre skålar i fallande storlek. Imorgon skall vi in på stan en sväng. Affärerna i centrum är visst öppna men vi får se om några av loppisarna i stan också är det.



  
"Shabbad Bänk" Säga vad man vill om detta. Jag säger: Nej tack!



Välfyllda hyllor






Söta muggar från Portugal. Känns som 60-tal.


Handtag i nacken

torsdag 28 mars 2013

Glad retropåsk

Egentligen borde jag packa. Jag reser till Sundsvall med min familj över påsk. Istället finner jag tid att titta in på kupan en liten snabbis. Ops! Lite fina saker följer med hem, så tokigt det kan bli!

Ett trevligt påslakan, en tunn dyna med blommor och handduksförhänge till paradhylla på textilsidan. En söt assiette med påskhare i viktoriansk stil och två pappersbonader med påskmotiv. Jag blir dock lite irriterad över hur de placerar prislappen. Gamla pappersbonader och ettiketter på bl.a. glasföremål är ömtåliga och det är jättesvårt att pilla bort prislappen utan att halva ettiketten följer med, eller att det blir färgbortfall. Jag efterlyser lite varsammare hand när det gäller placeringen av klisterlappar! Bonaderna blev jättefina som färgklickar i vitrinskåpet.


 

Jag fick i uppdrag att ta med mig utstyrslar till påsklekar i Sundsvall. Hilkor, förkläden, klänningar och kaffekannor skulle med. Uppenbarligen kommer lekarna involvera någon slags utklädning till påskkärring. Allt för enkelt vad detta ihopsamlat. Jag började nästan fundera på att ta med kläder som jag använder till vardags. Är man en äkta kärring då? Inte bara till påsk menar jag. Det enda jag gick bet på var kaffekannor. Jag har inte en enda! Det fick bli plåtburk och kockumsburk med hänklar istället. Det fungerar nog lika bra tror jag.


Tips över påsköppna loppisar i Sundsvallsområdet mottages med stor glädje. Jag kommer att uppdatera om möjligt i påsk, kanske över telefonen så håll koll på bloggen även ni som följer mig via facebook. Jag kanske inte länkar alla inlägg dit i helgen.

Hoppas att ni alla får en härlig påskhelg!

söndag 24 mars 2013

Bilproblem och loppistur

I helgen besökte jag mina föräldrar och nyttjade deras expertis som barnvakter så att jag kunde fara på loppis. När jag skulle starta bilen och åka så utstötte den alarmerande ljud. Hack, hack, skrap, skrap. Enligt min far var det stor chans att det var kamremmen som gått sönder. Av alla remmar i en bilmotor är det en av de men uppenbarligen inte vill skall gå sönder! Medan han tålmodigt började plocka motorn i små bitar lånade jag min mors bil och åkte på loppis. Ok det kanske låter lite väl elakt men jag var ivrigt påhejad av båda mina föräldrar.
 
När jag nu var ganska försenad var jag ganska säker på att alla godbitar redan försvunnit. Efter en snabb sväng hittade jag en trevlig brevvikt i glas men inte så mycket mer. Sedan började jag gräva, och självklart bar jag till slut hem två påsar med prylar.


Två klänningar, från 70-talet skulle jag tro. Den högra är superhäftig. Modellen är som en lång 60-talsklänning fast med 80-talsliknande mönster. Tyvärr för liten så den får flytta. Den vänstra är brun med beigea rosor och knytskärp. Den satt bra så den får vara kvar.

 
Jag hittade också två längder grå/gulrandiga gardiner i glesvävd ull. Superfint skick för en billig penning. Jag har verkligen börjat gilla gult. Grått och gult är ju jättefin tillsammans.



Jag köpte detta tyg av ett gäng fina damer. De sålde saker och skänkte till ett projekt som försåg kvinnor i afrika med rent vatten. Det är verkligen helt galet tyg med vad jag tror är sådana där strandtält som fanns förr i tiden. Verkligen svenskt färgval.





Det blev också två olika gardiner med söta mönster. Två längder och en kappa samt omtag av de med äpplen och två korta längder av de undre med blommor.

När jag kom tillbaka efter rundan hade min far fixat bilen. Man har bra tur att man kan få hjälp med sådant. Tack pappa!

fredag 22 mars 2013

En samling handväskor?

Jag antar att ni inte blir chokade när jag säger att jag samlar på gamla handväskor.
Jag tycker att det är trevligt att kunna byta handväska ibland och jag har fastnat för "tantmodellen". Det vill säga den klassiska handväskan, paltslungan.
Ingen axelrem, lagom stor med korta handtag.

Jag har dock vissa krav.

Den får gärna ha två fack invändigt varav en skall ha ett mindre fack med dragkedja för smått och gott. Ena facket är till för mobil och den andra för börs och nycklar, annars trycker jag ned allt på samma ställe och nycklarna repar sönder mobilen.

Den skall också vara liten nog för att jag inte skall frestas att knöla ner för mycket i den.
Jag har ibland provat större väskor men det ända som händer är att jag släpar omkring med böcker och strykjärn.

Den får helst inte ha för hårda handtag heller. Jag hänger den runt handleden när jag gör annat med händerna och har den för hårt handtag lämnar den efter sig blåmärken på mina armar (har lätt för att få dom).

Den skall helst inte ha dragkedja, det blir för omständigt på loppis att dra kedjan fram och tillbaka varje gång man skall vara snabb fram med börsen.

Knäpplås är bäst, men det får inte vara för lätt att öppna för då känns det som att man kan bli bestulen.

Hmmm när jag tänker efter så kanske det inte är en samling jag har utan en antal fina bortvalda väskor som inte klarade mina hårda krav.

Vackra är dom i alla fall!




Det här är den väska som jag använder just nu. Jag älskar den och har nött den ordentligt. Fodret är i upplösning och handtaget har sprickor. Perfekt med två fack och lagom svårt lås. Svart skinn.


Brun skinnväska i läkarväskemodell. Lås som man trycker på en knapp för att öppna.



Muff i äkta minkpäls och ylletyg och fack med dragkedja. Perfekt för galamiddag.


Brun skinnväska med kedja som axelband. Say no more


Väska i krokodilmönster. Fuskskinn med metallhandtag.


Handväska i svart strutsskinn. Enbart ett fack innuti.


Handväska i kohud. Ett fack invändigt och hårdplasthandtag.


Brun skinnväska i 70-talsmodell. Öppnas med dragkedja


Svart väska i fuskskinn. Öppnas med dragkedja.


Liten aftonväska med pärlbroderier. Supersöt till den glamourösa festen.


 
Underbaraste lilla handväskan i ormskinn. Denna hade jag när jag gifte mig.

Som ni ser har jag EN handväska. Den håller dessutom på att nötas sönder. Jag får nog ge mig ut på loppis och leta fler.

torsdag 21 mars 2013

Påskägg

Här om veckan tog jag en liten tripp till myrorna vilket jag skrev om i ett tidigare inlägg. Här kommer en bild på tre fina påskägg som inhandlades vid det besöket. 5:- för de större och 3:- för de små. I jättefint skick och med söta retromotiv. Kanske inte så gamla men de skall ju användas till att ha godis i så viktigast är ju att de är fräscha. De skall även genomgå sanering för man vet ju aldrig.
Ett tips om man inte vill lägga en massa pengar på nya påskägg varje år.
Själv har jag smygpyntat lite med kycklingar redan. Vi skall bort över påsk så jag vill hinna ha lite påskfint hemma innan.

tisdag 19 mars 2013

Gulliga bårder


Har lyckats dra på mig en tråkig förkylning. Tills jag är på banan igen bjuder jag på en bild från mitt köksskåp. Min samling koppar från Staffordshire växer men jag fortsätter att söka olika färger och mönster. Hyllbårderna fyndade jag på en köp och sälj grupp på Facebook.

söndag 17 mars 2013

Moderiktig repro

Retro är, som ni säkert inte missat, oerhört "på ropet"! Detta har lett till en explosion av reproprodukter (nyproducerad retro) som kläder, skor och väskor men även inredning som tapeter, möbler och allt annat till hemmet. Det finns så klart en hel uppsjö av fantastiskt fina saker och det får en att fundera på hur det blir om ett tiotal år. Kommer folk att se skillnad på retro och repro. Personligen tror jag att det kommer att innebära en hel del källforskning för att vara säker på att ett föremål verkligen är gammalt.

Jag har redan märkt att lite äldre produkter från Ikea misstas för äkta retro. Vi får nog se till att samla all kunskap som vi har nu så förvirringen inte blir så total längre fram. Med det vill jag säga: Ni som sitter på expertkunnskap, skriv ned det ni kan så det finns kvar till eftervärlden.

Helgens mycket skrala loppisfynd består i repro till lillan. Bamseryggsäck i färgsättning som var typisk för 70-talet.

 

Sedan kom lillans mormor med en present. En jättefin klänning i repromönster från Meandi. Ett märke med kläder för både barn och vuxna som har mycket fina färger och mönster.

Taget från Meandi´s hemsida.

me&i är ett svenskt modeföretag som tillverkar och säljer ansvarsfullt producerade kläder med unik design och hög kvalitet. Dessutom har kläderna skön passform. Med färg och form skapas den stil som är typisk för me&i. Utgångspunkten för designen är att varje barn är unikt – och kläderna ska ge barnen en möjlighet att uttrycka det.



Jag älskar dom små svamparna. Dom ser dessutom väldigt glada ut.

fredag 15 mars 2013

Några tips på hur du hittar helgens loppisar

Om ni undrar över vilka loppisar som finns att besöka kan jag tipsa om en bra sida. Gå in på www.lokus.se och välj län samt kategorin Auktioner & Loppmarknader i rullisterna. Det är många som annonserar om sina loppisar där och de större som Nolia, Umåker och Ersboda Folketshus är bra på att annonsera i tid.

Självklart kan man även kika i tidningen och hålla utkik på anslagstavlor runt om i stan. Nu för tiden är även Facebook ett utmärkt sätt att annonsera och få reda på information om loppisar. Det finns också en sida som heter http://loppiskartan.se/. Jag har själv inte använt den så mycket men den är säkert värd att undersöka närmare.


torsdag 14 mars 2013

Vackra retrotextilier

Av någon anledning dyker jag på en massa fint retrotyg just nu. Inte mig emot. Jag är grymt sugen på att sätta mig vid symaskinen och bara sy. Jag har en massa idéer på fina saker som skall sys och det mesta är till lillan. Det är ju så roligt att sy åt barn. Det går snabbt och det går inte åt så mycket tyg.

 
 
Svan av Wanja Djanaieff. I storlek som ett stort örngott. Fyndat för en mycket billig penning på en loppis hos en dam som jobbat på tygbutik i många år. Jag hittade en hel del annat hos henne också.
 
 
 Facebookfyndat. Lejon av Gunilla Axén.
 
 
Gardilängden hittade jag på myrorna idag. Bara en tyvärr men billig och superfin. Det andra tyget är tyvärr en mycket liten bit. Känner igen det men vet inte vad det är. Någon kanske kan upplysa mig? Myrorna håller förresten på och strukturera om butiken. Det fanns jättemycket nytt och fint. Det jag hittade var inte så dyrt heller, inget över 30:-.
 
 
 
Dessa tyger hittade jag också på loppis hos damen som jobbat på tygbutik. Det småblommiga tyget på övre bilden är ca 3 meter långt så det blir nog en klänning åt mig. Jag älskar de färgerna. Min favorit är nog tyget med svart botten och stora blå och rosa blommor. Tyvärr en liten bit men förhoppningsvis räcker det till en fin sommarhätta till lillan. Jag lägger upp bilder på mina alster när de är färdiga.


tisdag 12 mars 2013

Mina vintageskor

Åh vad jag älskar vintageskor! Det finns ju så mycket vackra skor från tiden. Tyvärr hade damerna inte bara små huvuden förut utan även små fötter. Eller ja, allt på damerna var mindre förr. Det vet man om man gillar vintage- och retrokläder och inte drar stl 36. Det är inte helt enkelt att hitta sånt som passar. Då blir man desto gladare när man hittar något som faktiskt passar!

Jag tänkte visa ett axplock av mina vintageskor som jag har i garderoben.


 

Kolla in dessa läckra skor. Äkta ormskinn och svarvade träkulor. Ca 20-tal. Superhöga klackar som jag har lite problem att gå på men man kan ju sitta med stil i dessa. En mycket god vän med lika god smak (och mindre fötter) gav dom till mig. Gissa om jag blev glad!



 

Detta är ett par favoriter som jag tyvärr inte kan ha längre. Efter jag fått lillan fick jag även större fötter. Helt orättvist men sant. Dessa var nästan för små innan och är hopplöst för små nu. Det är bara i sagorna det funkar att hugga av tår eller hälar för att passa i ett par skor. Eller det funkar inte så bra i sagorna heller faktiskt. Svart lack och skinn från ca 40-tal.


 

Dessa är ganska nya för mig. Riktiga tantskor i svart skinn. I deras försvar är de mycket snyggare på foten än på bild. Dessutom är de riktigt sköna att gå i. Ca 60-tal gissar jag.


 
 
Ett par röda skinnskor med kilklack, ca 70-tal. Jättesköna att gå i och det är ju ganska fräckt med röda skor. Oftast väljer jag att ha svarta skor men eftersom jag även gärna väljer svarta kläder kan det ju vara kul med en färgklick, eller hur?

måndag 11 mars 2013

Svartvita fynd

Visste ni att PMU har öppet mellan 14-19 på måndagar utöver Lördagar då öppettiderna är 10-14? Jag visste att det var öppet på måndagar men jag hade inte koll på tiden. Jag kom dit strax innan 14 i hopp om att det fortfarande skulle vara öppet och fann mig nästan först i kön. Det var jag, lillan och en bunt pensionärer från en början, men fyllde på så att det blev en präktig kö vid öppningstid. Det hade jag inte riktigt väntat mig.

Jag träffade dessutom ett par medlemmar från Facebooks grupp Umeå Retro. Det är alltid lika skoj att träffa folk på riktigt som man bara pratat med över internet. Gruppen vintage- och retroälskare är stor i Umeå och verkar bara växa!

Jag fyndade ett par pressglasljusstakar i grått och ett par vita porslinsljusstakar från Gustavsberg. Fynden gick i grått, svart och vitt mestadels. Ett jättefint tyg i ylle med hundtandsmönster i svart/vitt var ett fint fynd. Helt oanvänt och hela 3 meter långt. Det kan bli en fin kappa. Ett äldre fotoalbum i superfint skick följde också med hem. Perfekt då jag beställde framkallning på en hel massa foton igår.